Artikel publicerad:

Halmstad City Airport bidrar till samhällsnyttan

Halland hjälper till med luftfarten

Förutom de kommersiella flygningarna har Halmstad City Airport även valt att dra sitt strå till stacken genom att hjälpa till med den så kallade Samhällsnyttan.

Samhällsnyttan är ett samlat namn för luftfarten, som är en viktig del av Sveriges infrastruktur. Där ingår bland annat brandflygningar och havsövervakning.

En av luftfarten samordnare är Frivilliga Flygkåren i Sverige. FFK har 2500 medlemmar och 800 piloter. De utför varje år uppdrag för Länsstyrelsen, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Försvarsmakten och Svenska kraftnät.

När de flyger på uppdrag arbetar piloterna och spanarna ideellt. Beställaren betalar endast flygplanskostnaderna, vilket gör flygningarna mycket mer kostnadseffektiva.

Utöver Halmstad City Airport nyttjas även Morups flygfält strax norr om Falkenberg och Getteröns flygfält utanför Varberg.

Under 2018 ställde FFK i Halland upp på 306 uppdrag och 29 bränder, vilket blev en flygtid på totalt 519 timmar. Halmstad tog emot 163 av uppdragen och 15 av bränderna.

Artikel publicerad på 24halmstad.se