Vem blir Årets Hallänning 2020?

NOMINERADE TILL ÅRETS HALLÄNNING 2020 ÄR:

Jörgen Persson.
Jörgen Persson, pingislegend och flerfaldig världsmästare. Jörgen dominerade svensk herrbordtennis och till viss del världsbordtennisen i närmare 30 års tid. Han är en av våra främsta idrottsmän genom tiderna. Jörgen blev världsmästare 5 gånger och deltog i OS alla gånger från 1988 till 2012. Biografin ”Den snälle världsmästaren” släpptes i fjol och titeln speglar den bild många har av den genuint schyssta tävlingsmänniskan. Jörgen är en omtyckt profil som i år klev in som permanent förbundskapten för landslaget.

Per Gessle.
Per Gessle, en av Sveriges främsta artister och låtskrivare. Ett musikaliskt geni som förgyllt många människors liv med Roxette, Gyllene Tider och som soloartist.
På bästa sändningstid är Per är en självklar gäst i tv-soffan, när han återigen är aktuell med ett nytt album. Han bjuder på sig själv när medierna står på rad och intervjuerna avlöser varandra för en av världens största hitmakare. Per är sin hemstad trogen och har kvar sin bas i Halmstad där han kopplar av med promenader intill sitt Hotel Tylösand.

Thomas Petersson.
Thomas Petersson, en av Sveriges mest erfarna och bokade komiker. 1989 gick den då 27 år gamla killen upp på scenen och provade på den nya flugan Stand up-Comedy. Idag har Thomas en given plats i landets humorelit och roar det svenska folket. Människor i alla åldrar möter honom i Bingolotto, Diggiloo, farser och shower. En folkkär hallänning och varumärkesbyggare som bär dialekten med stolthet. Genom skratt och värme sätter Thomas Halmstad och Röinge på kartan.

Frida Stranne
Frida Stranne, väletablerad forskare vid Halmstad Högskola. Frida är en uppskattad USA-expert där kunskap och saklighet är viktigt i ett förvirrat läge. Under hösten har hon bevakat och kommenterat USA-valet dygnet runt i de största tv-kanalerna. Intervjuer och krönikor har duggat tätt även i pressen. Frida är en förbild för unga flickor som behöver se att kvinnor kan forska och prata om tunga politiska frågor. I år släppte Frida boken ”Supermakten - vad varje svensk bör veta om USA”.

Boris Lennerhov.
Boris Lennerhov, välkänd och framgångsrik VD för Skandinaviens största varuhus och besöksmål Gekås Ullared. Den livsgärning som Boris gjort som entreprenör, inte minst i Halland, är det inte många som kan sätta upp på sitt CV. Som VD för Gekås Ullared har han gjort Halland känt innanför och långt utanför landets gränser. Boris energi för företagande och hans idérikedom om nya projekt är vida kända. Hans personlighet och att han hela tiden står stadigt med fötterna på jorden är beundransvärd.

Olivia Schough
Olivia Schough, fotbollsspelare med ett historiskt OS-silver. Efter några framgångsrika år i bl a Ullared och Falkenberg debuterade Oliva i landslaget 2013. Hon blev den snabbaste målskytten någonsin i damlandslaget när hon i EM-kvalet mot Moldavien gjorde mål efter bara 16 sekunder. Olivia ger sig aldrig och har kämpat sig tillbaka efter några tuffa år när hon inte hade en given plats i landslaget. I år sköt hon Sverige till EM i England och blev nyligen utsedd till månadens spelare i damallsvenskan.

Josefin Johansson.
Josefin Johansson, rikskänd allkonstnär. 2019 mottog hon Carl von Linné-plaketten för bästa fackbok för barn och ungdomar. Josefins karriär började på Sveriges Radio och de senaste åren har hon lett tv-programmet ”Smartare än en femteklassare”. En karismatisk och färgstark person som dyker upp i våra mest uppskattade underhållningsprogram. I år har hon släppt två poplåtar under artistnamnet Josefinito. Josefin växte upp i Hylte och återvänder ofta till sitt hus i halländska myllan, Ysby.

Halmstad City Airport i samarbete med Marknadsföreningen i Halland - MiH

Kriterier: ”Årets Hallänning skall ha gjort god PR för Halland och verkat offentligt. Kandidater till Årets Hallänning skall ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet och ha en bred folklig förankring".

  • Personen ska ha en tydlig förankring till Halland: född, bosatt eller verksam i Halland.
  • Personen ska ha verkat i det offentliga rummet och vara känd i en vidare krets.
  • Man eller kvinna, unge eller gammal, som medverkat att sätta Halland på kartan.
  • Endast en enskild person kan nomineras.
  • Priset kan tilldelas både för en enstaka insats och för en livslång gärning.

Årets Hallänning 2020 utses på FrukostGalan 17 dec.