PRESSMEDDELANDE

Halmstad City Airport är först ut av Sveriges alla flygplatser med en elektrisk lastbil i verksamheten

Elektrifieringen fortsätter på Halmstad City Airport. I veckan levererades vår nya el-lastbil, där vi stolt kan meddela att vi är första flygplatsen i Sverige med att ha en el-lastbil i verksamheten.

Lastbilen är en Volvo FMX 6X2 R, elektrisk, levererad av Rejmes i Halmstad. Lastbilen skall användas till plogning och avisning av landningsbanan.

Några tekniska fakta om Volvo FMX 6X2 R:

* Batterikapacitet 450 Kwh
* 3 st batteripack med placering på vänster ramsida
* 2 st batteripack med placering på höger ramsida
* Påbyggnaden är levererad av JOAB, Göteborg, och är en lågbyggd lastväxlare typ L21 Ecodrive, lyft- och tippkapacitet 21 ton.
* Kombispridaren är levererad av Aebi Schmidt, Skänninge, och är en flygplats de-icer ACE B 60K den sprider vätska upp till 24 meter och sand upp till 16 meter.
*Lastbilen kan köra mellan 35-40 mil på full laddning. Antal mil beror på årstid, väder etc.

I slutet av maj levererades en elektrisk gräsklippare, Raymo Torpedo, till oss på flygplatsen.

Gräsklipparen är radiostyrd och kan klippa fina ytor samt högt gräs i upp till 40 graders lutning t ex vid staketröjning omkring flygplatsen stora gräsytor, vilket minskar grästrimning samt förbättrar arbetsmiljön för flygplatsens medarbetare.

Den har en blygsam vikt på 250 kg, är den lätt att transportera med B-körkort utan problem samt ger minimalt marktryck så inget rivs upp ur gräsmattan.

Inga utsläpp, minimalt underhåll, billig i drift, kompakt & fjärrstyrd samt har en driftid på 4-6 timmar per laddning.

”- Elektrifieringen av vår fordonsflotta ligger helt i linje med styrelsens och Halmstad City Airports strategi och mål och är ytterligare ett steg vårt i miljöarbetet i strävan att bli klimatneutrala, säger Bobbo Nilsson, styrelseordförande i Halmstads Flygplats AB."

För mer information, vänligen kontakta:
* Anette Holmgren, affärsutvecklare Halmstad City Airport, anette.holmgren@halmstad.se, +46 (0)722-390027
* Bobbo Nilsson, styrelseordförande i Halmstad Flygplats AB, +46 (0)76-327 78 77.
* Adam Jarland, Insatsledare Halmstad City Airport, adam.jarland@halmstad.se (frågor gällande lastbilens tekniska utföranden, funktioner etc)