• KOMMUNIKATIONSFELET AVHJÄLPT
    Kommunikationsproblemet som drabbade flygtrafiken under dagen är nu avhjälpt och flygtrafikledningarna på Swedavias flyg... LÄS MER
Halmstad City Airport
Sök
Sök

Full aktivitet på flygplatsen: "Mer än bara charterresor"

2019-06-24 24Halmstad.se 24varberg.se 24falkenberg.se

Hallands enda regionala flygplats får samhället till att fungera.

De regionala flygplatserna, där Halmstad City Airport ingår, hotas. Flygskattens vara eller icke vara lägger en skugga över landets mindre flygplatser, då skatten skulle göra det dyrare att resa med flygplan. Ett förslag som riksdags-ledamoten Beatrice Ask (M) ser mycket oroligt på, inte minst för samhällsnyttan.

– Brandflygen och Försvarsmakten är i behov av de här flygplatserna. Därför hänger de regionala flygplatserna ihop. Men oftast får de leva sitt egna liv, då staten prioriterar de stora flygplatserna. Här måste man få in ett helhetstänk i infrastrukturen och se behovet av de här mindre flygplatserna, har Beatrice Ask (M) tidigare sagt i en intervju med 24Halmstad.länk till annan webbplats

Samhällsnyttan är dock så mycket mer än endast brandflygen och Försvarsmakten. Framförallt på sommaren, då uppdragen blir mer frekventa för polisen, räddningstjänsten, ambulanspersonal och sjöräddningen. För att inte tala om frivilliga flygkåren som gör uppdrag för flera olika aktörer.

– Jag tror inte så många känner till vad som sker på flygplatsen. Halmstad City Airport är mer än enbart inrikesflyg och charterresor. Skulle man leka med tanken att vi skulle behöva lägga ned samtliga regionala flygplatser i landet, då har vi endast ett tiotal kvar som skulle belastas av samhällsnyttan. Det visar tydligt hur viktiga våra regionala flygplatser är för landet i stort, säger Magnus Edman, flygplatschef på Halmstad City Airport.

Flygbranschen får svidande kritik, inte minst i media, gällande aktuella miljöfrågor. Anser du att kritiken är för orättvis med tanke på den samhällsnytta som görs?

– Ibland kan jag tycka att debatten blir snedvriden och saknar fakta. Det görs mycket idag inom flygbranschen. Jag tycker man borde fokuserar på allt bra som görs inom branschen, säger Edman och fortsätter:

– Bland annat kan man titta på bränsleutbytet som sker. Här i Halmstad har vi fem procent fossilfritt bränsle i tankarna, vilket är ett föredöme för Sverige och Europa. Även flygbolagen jobbar med lösningar. SAS och Bra har en vision om att deras flyg ska vara fossilfria 2030. Dessutom kan du i dag som resenär välja om din resa ska vara klimatsmart.

Läs artikeln härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:

BRA
TUI
Turkietresor