Elflygplansturnén - premiär i Halmstad 20 september 2021

Vägen mot ett fossilfritt flyg!

Måndagen den 20 september stod Halmstad City Airport värd för premiären av den elektrifierade flygturnén i södra Sverige och som genomförs mellan 20-29 september. Elflygsturnén görs i samarbete med Aeroklubben i Göteborg, NEA , Grön flygplats, Sveriges Regionala Flygplatser och Fly Green Fund.

Syftet turnén är att beskriva det klimatarbete som pågår på våra flygplatser i Sverige samt informera om det omställningsarbete som görs, i Sverige men även utanför våra gränser, vad gäller utveckling av passagerarflygplan som ska kunna drivas på 100% el, men även flygplan som drivs delvis på el och med vanlig motor dvs en hybridlösning och där bränslet är biobränsle eller vätgas.

Halmstad City Airport var bl a först ut i Sverige med att kontinuerligt erbjuda flygbränsle med 5% inblandning av biobränsle och nu är vi med i början av den otroligt spännande utvecklingsresan mot elflygplan, där svenska bolaget Heart Aerospace arbetar på att ta fram ett regionalt elflygplan med plats för 19 passagerare som planerar att lanseras 2026. Vidare har flygbolaget BRA, som trafikerar Halmstad-Bromma, precis inlett ett samarbete med flygplanstillverkaren ATR och biobränsletillverkaren Nesté för ett samarbete med att få flyga med 100% biobränsle. Läs deras pressmeddelande om detta här.

Målet är ett Fossilfritt Flyg 2045 och att Sverige ska vara en globalt ledande bioflygbränsleregion!

På plats idag var ledande politiker i Halmstads kommun, näringslivschef , representanter från Halmstad Flygplats styrelse, experter/sakkunniga från Svenska Regionala Flygplatser, Grön flygplats, Fly Green Fund , NEA (the Nordic Network for Electric Aviation) , Heart Aerospace och BRA.

Här kan du se en kort introduktionsfilm som gjordes inför premiären i Halmstad.

ELFLYGSTURNÉN (vimeo.com)