Prishtina, Kosovo
* 2024 - varje torsdag och söndag mellan 31 mars -
24 oktober

Prishtina - den kosmopolitiska staden

Prishtina är huvudstad i Kosovo och har ca 150 000 invånare i centralorten, och strax över
200 000 invånare i hela kommunen. Kosovo är det yngsta medlemslandet i Europa som utropade sin självständighet i februari 2008.

Kosovo med ca 2 miljoner invånare och är ungefär lika stort som Skåne är, för många, ett väldigt outforskat land och ses av de som besökt landet som kosmopolitiskt och coolt. Landet har de senaste åren ökat i sin populäritet markant inom besöksnäringen.

Landet känns genuint och levande och har byggts upp för deras invånare och inte för turismen men har ett stort välkomnande för turister.

Prishtina som stad erbjuder historiska byggnader och monument likt många andra städer. Nämnas kan är det fantastiska Nationalbiblioteket. Man bör inte heller missa skulpturen Newborn som är en hyllning till självständighetsdagen vilken byter skepnad 17 februari varje år. Den pampiga boulevarden Nënë Tereza, som betyder Moder Teresa, en av huvudgatorna i staden som alltid är fylld med liv.

Det finns mycket att se och uppleva i Kosovo och i t ex staden Peja är en stad i västra Kosovo. Peja är belägen i de vackra nordalbanska alperna. Staden är huvudsäte för kommunerna i västra delen av landet och är känt vara ett kulturellt centrum med anor från medeltiden till modern tid. Däribland gymnasiet för konst är beläget i staden, landets enda med sådan inriktning samt flera av de största företagen har sitt säte i staden, däribland Birra Peja, landets största öltillverkare.

Staden är hemstad för flera framgångsrika entreprenörer i Kosovo. Flera av de största företagen har sitt säte i staden, däribland Birra Peja, landets största öltillverkare.

Peja var med vissa avbrott särskilt viktig som ett religiöst centrum mellan åren 1253 och 1766; det var huvudsäte för den serbiska ortodoxa kyrkan.

Fyll dina dagar med mysiga cafeer, fantastisk arkitektur, god mat, vacker gatukonst och vänliga människor. Staden kan ”upptäckas” på 2 timmar eller 4 dagar- du väljer. Gillar du ”slow travel” och gillar att upptäcka nya platser är Pristina staden för dig!

Här hittar du generell information om Kosovo.

Bokning via:
www.prishtinaticket.net